De techniek van spouwmuur isolatie
Een relatief goedkope en snelle manier van je woning isoleren, is de na isolatie van de gevelmuren. Deze spouwmuur isolatie is een populaire investering in de verduurzaming van bestaande woningen. Door diverse subsidies heeft de Nederlandse overheid in de afgelopen jaren deze verduurzamingsmaatregel flink gepromoot. Gemiddeld kan een isolatie binnen een werkdag uitgevoerd worden en is de kostenbesparing vlot 25-30% op de energienota, wat voor veel mensen doorslaggevende factor is. Er zijn diverse manieren om spouwmuren te isoleren en vooral vele soorten materialen met elk hun eigen kenmerken.
De vele soorten spouwmuur isolatie materialen
Niet elke spouw kan geïsoleerd worden met hetzelfde materiaal. Een isolatie expert zal altijd eerst de woning analyseren en daarna een advies op maat geven. De wensen van de klant met betrekking tot kosten, soort isolatie of recycleerbaarheid van het gebruikte materiaal, worden hierin meegenomen. De meest populaire materialen voor spouwmuur isolatie zijn glaswol, EPS-parels en PUR-schuim.
Glaswol
Glaswol bestaat uit gerecycleerd glas en zijn wol-plukken die de spouwmuur in gespoten worden. Deze vorm van isolatie beschermt niet alleen tegen warmteverlies, maar ook tegen geluid. Er zijn verschillende soorten, de beste ervan isoleren volgens de HR++ normen. De isolatiewaarde ligt tussen de 0,031 en 0,044 W/mK. Naast de isolerende werking, is glaswol ook brandwerend en vochtwerend. Nadelig is dat de spouwmuur minimaal 50 mm breed moet zijn.
EPS-parels
EPS-korrels, oftewel polystyreen parels, zijn kleine piepschuim bolletjes gemaakt van aardolie. Er zijn een witte en zwarte variant, waarbij de zwarte de hoogste isolatiewaarde heeft. De lambda waarde ligt tussen 0,033 en 0,042 W/mK. Bijkomende voordelen zijn dat het vochtbestendig is, volledig te recyclen en ook in smalle spouwen vanaf 30 mm te gebruiken is. Het dicht echter minder goed de kieren af dan PUR of glaswol.
PUR-schuim
PUR spouwmuur isolatie materiaal is een foam schuim dat vloeibaar in de spouwmuur gespoten wordt en dan uitzet tot een solide laag. Het isolerende schuim dicht alle naden en kieren af, waardoor dit materiaal de gevel waterdicht, winddicht en brandwerend maakt. PUR-schuim is krimpvrij en heeft de hoogste isolatiewaarde met 0,023 – 0,032 W/mK. Dit schuim is geschikt voor nauwe gevels met 30 mm spouw en daardoor populair in gebruik. Dit middel is echter niet recycleerbaar en na de behandeling van de spouw, hangt er vaak nog even een sterke verflucht in de woning.
De lambdawaarde van spouwmuur isolatie
De isolatiewaarde van spouwmuur isolatie materiaal wordt uitgedrukt met een lambda waarde (W/m.K). Hoe lager deze waarde is, hoe hoger de isolatiewaarde is. De waarde drukt de warmtegeleiding van materiaal uit en de eenheid die hiervoor gebruikt wordt is Watt per meter Kelvin. Isolatiematerialen hebben een waarde van maximaal 0,6 W/mK. Behalve de lambda waarde zijn ook het aantal gebruikte lagen isolatiemateriaal van belang. Zo kan een materiaal met een lagere isolatiewaarde toch ook optimaal isoleren.
Naast de thermische waarde van spouwmuur isolatie materialen, kan er ook gekeken worden naar de geluidsisolerende functie. Glaswol isolatievlokken houdt ook geluidshinder van bijvoorbeeld verkeer of woongeluiden in de buurt goed buiten. Deze heeft misschien geen invloed op je energienota, maar wel op je algehele woongenot.