Hoe gaat gekoeld transport in zijn werking?
Tegenwoordig worden er veel dingen van A naar B vervoerd. Waar tegenwoordig men haar of zijn producten een korte weg aflegden, is dat nu wel even anders. Soms kun je een aardbei in je handen hebben die helemaal van de ene kant van de wereld afkomstig is. Maar, als je zo’n product in je handen hebt, hoe wordt dat dan vervoerd? Het is niet alsof je dit verstuurd met pakketjes en aflevert bij GLS. Nee, daar gaat wel wat werk aan te voren. Het goed verpakken, het regelen van de routes en ga zo maar door. Ook is een belangrijke factor in het vervoer het gekoeld transport. Gekoeld transport is belangrijker dan je denkt en daarom gaan we je er het een en ander over vertellen. Na het lezen van deze blog weet jij de fijne kneepjes af van gekoeld transport en hoe dit in zijn werking gaat.
Wat is gekoeld transport?
Als je jezelf een regulier transport inbeeld van producten, en daar het koude-element aan toevoegt, zul je op gekoeld transport uitkomen. Dit wordt ook wel geconditioneerd transport genoemd. Het is simpelweg het vervoeren van producten in een trailer die gekoeld wordt. Het gekoelde transport in de vorm van een vrachtwagen wordt ook wel een koelwagen genoemd. Dit is een speciale vrachtwagen, of eigenlijk een speciale trailer, waarin spullen worden gekoeld. Dit kan een reguliere vrachtwagen zijn, maar ook een semi-trekker combinatie. Hoe dit gedaan wordt, welke producten erin zitten en welke omstandigheden gecreëerd moeten worden, is zeer afhankelijk van de vervoerder en ook van de wensen van de klant.
Wanneer een koeltransport inschakelen?
Een koeltransport inschakelen is in sommige gevallen overduidelijk noodzakelijk. Dit geldt bijvoorbeeld sterk voor wanneer een vervoerder iets als vlees vervoert. Door het gebruik van lagere temperaturen kan men het vlees, of ander voedsel, langer bewaren. Ook wanneer je fruit, groente of kaas vervoert gebeurt dit vaak in de vorm van een gekoeld transport. Daarnaast is een product zoals chocolade ook uitermate geschikt voor een vervoer in de vorm van een koeltransport. Dit komt omdat koeltransport er natuurlijk voor zorgt dat de chocolade koud blijft. Als het midzomer is, wordt de trailer van een vrachtwagen vaak best warm van binnen. Zou je niet kiezen voor een gekoeld transport, dan zal je chocolade smelten. Daar wordt natuurlijk niemand blij van!
Hoe werkt een koeltransport?
Goed, je weet nu wanneer je een koeltransport zult moeten inschakelen. Maar, wat je nog niet weet is hoe het werkt. Dit is minstens zo belangrijk. Een koeltransport werkt eigenlijk niet eens zo super complex. Wij gaan je daarom vertellen hoe het werkt en daar hebben we niet veel tijd voor nodig. Een gekoeld transport werkt doordat de oplegger allereerst goed geïsoleerd wordt zodat de koude lucht die zich in de oplegger bevindt, er ook blijft. Deze koude lucht wordt gecreëerd met koeleenheid. De koelelementen zitten vaak achter de bestuurderscabine. Zo werkt gekoeld transport dus, helemaal niet zo heel erg ingewikkeld!