Vraag zakelijk krediet aan voor je eigen zaak
Als zelfstandig ondernemer wil je natuurlijk dat je bedrijf zo goed mogelijk loopt. Als het goed gaat en je wilt investeren in de toekomst, kan het voorkomen dat je een zakelijk krediet nodig hebt om verder te kunnen werken. Als je dit nodig hebt, kun je je wenden tot een kredietverstrekker. Een zakelijke lening betaal je terug met rente. Deze kan sterk verschillen, maar dat geldt ook voor de hoogte van het krediet en de looptijd.
Waarvoor gebruik je het geld van het zakelijk krediet?
Als je in aanmerking komt voor een dergelijk krediet kun je dit voor veel verschillende zaken aanwenden. Je kunt het bijvoorbeeld investeren in lonen voor nieuwe werknemers, maar ook in de aankoop van nieuwe apparatuur om de oude te vervangen. Als je producten maakt en de vraag ernaar toeneemt kun je niet altijd meteen daaraan voldoen als je niet voldoende mensen en machines hebt om deze te kunnen maken. Daarom is een investering dan ook noodzakelijk, maar dat is geen goedkoop grapje en de meeste mensen zullen de benodigde financiën ook niet zomaar even uit hun mouw kunnen schudden. In dat geval vraag je dus een zakelijke lening aan.
Geen vast inkomen?
Banken zijn over het algemeen wat huiverig om zelfstandige ondernemers een krediet te geven, omdat de risico’s groter zijn dan bij iemand die in loondienst is en iedere maand een vast inkomen heeft. Er zijn verschillende bedrijven die je echter wel een zakelijke lening kunnen aanbieden, maar daarvoor dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.
Toon aan dat je kredietwaardig bent
Om te beginnen kun je als zelfstandig aannemer aantonen dat je in het verleden geen grote schulden gemaakt hebt die je niet hebt kunnen terugbetalen. Je laat dus zien dat je kredietwaardig bent. Als je zaak al enige jaren goed loopt, kun je de kredietverstrekker de jaarcijfers presenteren en kunnen zij zien hoe groot het risico is dat ze lopen. De cijfers uit voorgaande jaren bieden natuurlijk niet altijd een harde garantie, maar ze laten wel zien dat het mogelijk is om je schuld af te lossen als je bedrijf op dezelfde wijze blijft draaien en zelfs doorgroeit in de toekomst. Ook maak je een financieringsplan waarin staat hoeveel geld je wilt lenen en waarvoor je dit wilt gaan inzetten. Als je wilt investeren in lonen voor nieuwe arbeidskrachten kun je dit bijvoorbeeld aangeven, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je het pand waarin je bedrijf gehuisvest is wilt opknappen, of dat je gaat verhuizen omdat de huidige locatie te klein geworden is. Een goed geschreven en uitgewerkt financieringsplan geeft minder risico voor de kredietverstrekker. Op basis van de door jou als zelfstandig ondernemer verstrekte gegevens kan de kredietverstrekker met jou om de tafel gaan zitten en bespreken of je al dan niet aanmerking komt voor deze vorm van krediet.