Wat komt er kijken bij een RI&E opstellen?
Elke organisatie met personeel moet een risico inventarisatie en evaluatie laten opstellen ofwel een RI&E. Wat is een RI&E en wat is het doel ervan? Wat zijn belangrijke punten, die daarbij aan de orde dienen te komen? Welke instantie controleert een RI&E? Welke stappen kunnen worden onderscheiden bij de uitvoering van een RI&E? Deze vragen komen in dit artikel aan de orde.
Wat is een RI&E en wat is het doel ervan?
Bij de uitvoering van een RI&E wordt in kaart gebracht in hoeverre het werk bij een organisatie voor de medewerkers ongezond en/of gevaarlijk kan zijn. De bevindingen ervan dienen op schrift te worden gesteld. In de Arbeidsomstandighedenwet staat beschreven, dat in datzelfde document ook een Plan van Aanpak (PVA) moet worden beschreven. In dat PVA staan de maatregelen die door de organisatie zullen worden genomen om de beschreven risico’s te verlagen. Die worden dan planmatig aangepakt en zijn onderdeel van een totaalaanpak. Bovendien dienen in een RI&E de ongevallen te worden beschreven, die in het verleden hebben plaatsgevonden. Een RI&E opstellen is om de veiligheid en gezondheid van de medewerkers te vergroten. Naast het feit dat medewerkers zich meer op hun gemak voelen en hun plezier in het werk toeneemt, kan de productiviteit daardoor toenemen. Andere voordelen voor de werkgevers zijn, dat met een verbetering van de werkomstandigheden het ziekteverzuim vermindert en daardoor de personeelskosten afnemen.
Belangrijke punten uit de Arbeidsomstandighedenwet
We noemden al dat een RI&E op schrift dient te worden gezet. Indien van toepassing moeten in het document werknemers uit bijzondere categorieën aan de orde komen. We praten dan bijvoorbeeld over thuiswerkers, jeugdigen en vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven. Aan de orde dient te komen hoe werknemers toegang hebben tot Arbo deskundigen. Een RI&E wordt opgesteld in samenspraak met de werkgever en het medezeggenschapsorgaan dat erbij betrokken is of medewerkers die er belang bij hebben. Als basis van dat overleg dient het advies dat afkomstig is van de arbodienst of een deskundige, die een oordeel moet geven over de voorgestelde RI&E. Het hangt van risico’s af, die bij een organisatie zijn geïnventariseerd, of er uitgaande van het Arbobesluit meer precieze voorschriften bestaan.
Controle
De presentie van de bij de wet verplichte documenten, die onderdeel zijn van een RI&E, wordt gecontroleerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dat is wettelijk geregeld. Ook wordt gekeken naar de behandeling van de punten uit de voorgaande paragraaf.
De stappen
Bij een risico inventarisatie en evaluatie laten opstellen, kunnen de volgende stappen worden onderscheiden:
- Inventarisatie van de risico’s:
Bij het in kaart brengen van de risico’s, worden ze in classificaties ingedeeld (van groot naar klein risico) - Bepaal de prioriteiten:
Het gaat om kansen op gebeurtenissen en hun gevolgen. De combinatie van die twee is het feitelijke risico van een gebeurtenis. De risico’s dienen bij de bepaling van de prioriteiten van de maatregelen veel invloed te hebben. - Stel een plan van aanpak op:
Een beschrijving van welke maatregelen u gaat nemen, met hun fasering en planning. - Toetsing van de RI&E:
In de meeste gevallen is een toetsing van een RI&E verplicht. Daarvoor dient een gecertificeerde arbodienst of Arbo deskundige te worden ingeschakeld. - Zorg voor inspraak:
Ook het belang van inspraak is al aan de orde gekomen. Er dient een draagvlak voor de maatregelen te komen. - Invoering van de maatregelen:
Het plan van aanpak, dat resulteert na de toetsing en consultatie, wordt uitgevoerd. Als er in de organisatie een preventiemedewerker is benoemd, dan dient die nauw betrokken te zijn bij de invoering van de maatregelen. - Toetsing en bijstelling:
Door veranderingen in de organisatie is het nodig dat regelmatig wordt getoetst of de bestaande RI&E nog voldoet en of dat een actualisering nodig is.
Er zijn verschillende organisaties die hulp bieden bij een Risico Inventarisatie en Evaluatie opstellen. Het is een aardig tijdrovend klusje en het is belangrijk dat het goed gebeurd. Aarzel daarom niet en vraag advies voor uw RI&E.